TV Satın Alırken Nelere Dikkat Edilmeli

Televizyonlar, ev sinema sistemimizin kalbi ve en önemli bileşenidir. Bu yüzden yaşam alanlarımızın olmazsa olmazlarından olan televizyonları satın alırken ihtiyacınıza en uygun seçimi yapıyor olmanız büyük önem taşımaktadır. Bir çok marka, bir çok teknolojik özellik kafa karışıklığı yaratsa da ihtiyaçlar ve amaçlar belirlendiği durumda bu karmaşadan kolaylıkla kurtulabilir, ideal televizyonu seçip satın alabiliriz.

Ekran Boyutu Nasıl Olmalı

Yeni bir televizyon satın alırken ekran boyutu büyük önem taşımaktadır. Yaşam alanınızın büyüklüğü ve izlenim yapılacak koltuk ile televizyon arası izleme mesafesi göz önünde bulundurulmalıdır. Ekran boyutunu seçerken mutlaka TV’yi izlerken oturacağınız yer ile TV’nizi koyacağınız yer arasındaki mesafeyi bir ölçmelisiniz ve satın alacağınız televizyon ekranı boyutuna bu şekilde karar vermelisiniz.
Ekran boyutları için ideal izleme mesafeleri

İnç; Televizyon boyutunu gösteren ölçü iki çapraz köşenin arasındaki uzunluktur. 1 inç, 25,4 mm’ye eşittir. Dolayısıyla 1 inç, 2,54 cm’ye karşılık gelmektedir. 


15 inç >>>>>> 38 ekran
17 inç >>>>>> 42 ekran
19 inç >>>>>> 49 ekran
22 inç >>>>>> 55 ekran
23 inç >>>>>> 58 ekran
32 inç >>>>>> 81 ekran
37 inç >>>>>> 94 ekran
40 inç >>>>>>101 ekran
42 inç >>>>>>106 ekran
46 inç >>>>>> 117 ekran
50 inç >>>>>> 127 ekran
55 inç >>>>>> 139 ekran
60 inç >>>>>> 152 ekran
75 inç >>>>>> 190 ekran

UHD ve 4K

Genellikle bu iki teknoloji karşımıza çıkar ve karar verme aşamasında büyük rol oynar.

Ultra HD Nedir ?

UHD’nin açılımı, Ultra High Definition. 4K ve üzeri çözünürlükteki TV’leri ifade etmek için kullanılıyor. Teknik olarak, 3840’a 2160 piksel ve üzeri çözünürlükleri ifade ediyor. Biraz kafa karıştırıcı olsa da, UHD ile 4K’yı eş anlamlı düşünmek en iyisi.
UHD, 4K’dan yüksek çözünürlükleri de ifade ettiği için, bir 8K ekran da UHD sayılıyor. 8K, 4K’dan bir sonraki görüntü standardı ve pikselleri yine ikiye katlayıp 32 milyona çıkarıyor. Tabii bu TV’ler sadece fuarlar ve sinemalar için. Şu anda bir 8K TV almak için onu özel olarak yaptırmanız gerek ve bu da size inanılmaz yüksek bir fiyata mal olur. Kısacası, 8K bir TV’ye hem ihtiyacınız yok, hem de bulabileceğiniz 8K içerik çok az.

4K Nedir ?

4.096 x 2.160 piksel çözünürlüğe demektir ve aynı zamanda 4K içeriğin nasıl işlenip kodlanacağını da belirler. Aynı zamanda çok net resim kalitesi anlamına gelir. Daha net ve standart HD’den (High Definition) daha fazla detay, ayrıntı gösterebilme yeteneğine sahip görüntüler yaratır ve aynı anda ekranda daha fazla piksel (8,294,400) gösteren bir teknolojidir. 4K panelin daha yüksek piksel yoğunluğu, görüntü çizgili hale gelmeden çok daha yakından izlemenizi de sağlar.

Ultra HD ve 4K Arasındaki Fark Nedir?

Teknik olarak baktığımızda, Ultra HD tanımı aslında 4K dijital sinema standardının bir türevi. Buna rağmen arada ufak bir çözünürlük farkı mevcut. 4K çözünürlükte 4096 x 2160 piksel bulunurken, Ultra HD’de ise 3840 x 2160 piksel mevcut. Bu yüzden de bazı markalar 4K tabiri yerine, Ultra HD veya UHD demeyi tercih ediyorlar fakat arada önemli bir fark bulunmuyor.

LED, OLED, QLED nedir?

LED TV’ler, arka aydınlatması LED olan LCD televizyonlardır. Aslında LED TV’ler için LCD TV’lerin geliştirilmiş hali de denilebilir. Arka aydınlatma Led ile yapılmaktadır. Bu sayede panel teknolojisi gelişmiştir ve daha ince paneller üretilmeye başlamıştır. Led aydınlatma kullanılmasının bir çok avantajı vardır. Geniş renk yelpazesi, uzun kullanım ömrü, sıcak ve soğuk ortamlarda daha rahat çalışabilme, düşük enerji tüketimi gibi özelliklere sahiptir.
OLEDTV’ler, arka aydınlatmaya ihtiyaç duymadığından çok ince olabilir. OLED’ler (Organik Işık Yayan Diyot), elektrik akımı uygulandığında ışık yayan karbon temelli organik maddeden yapılan diyotlardır. Oled televizyonlar yüksek seviyede renk doğruluğu, kontrast yüksekliği, geniş izleme açısı ve net bir görüntü sunmasıyla bilinmektedir. Özellikle yüksek tepki süresi sayesinde oyun ve sinema tutkunları için ideal bir seçim olacaktır.
QLED TV’ler Samsung’un amiral gemi QLED televizyonlar şirketin iddiasına göre OLED televizyonlarla kıyaslanabilir düzeyde imiş. İsimlendirmede bile çok yakın benzerlik var ki “O” harfine küçük bir çentik eklenerek “Q” ya dönüştürülmüş. Samsung QLED televizyonları çok yüksek teknoloji ürünü olsalar da, temelde yine LED arka aydınlatmalı LCD televizyon sınıfına giriyorlar. Birçok üst seviye LED televizyon gibi QLED televizyonlar da LED arka aydınlatma plakalı LCD panel kullanıyor. Samsung’un pazarlama terimi olan ‘QLED’ anahtar sözcüğü, firmanın LED paneller üzerinde yaptığı özel geliştirmelerini belirtiyor. QLED televizyonların panellerinde, Samsung kendi geliştirmesi olan ‘Quantum Dots’ teknolojisini kullanıyor. Quantum Dot olarak isimlendirilen nano parçacıklar elektriğe maruz kaldığında farklı frekanslarda ışıyarak ya da ışığı değiştirerek görüntü oluşturuyor. Beyaz LED aydınlatmalı LCD’lerle kıyaslandığında QLED panellerde ışığın bükümüyle yüksek çözünürlüklerde daha doğru renkler üretiliyor.

QLED paneller geniş renk paletiyle oldukça başarılı olsalar da, en nihayetinde temelinde LED aydınlatmalı LCD teknolojisi olduğu için ‘karşıtlık’ konusu hala bir soru işareti olarak kalıyor. QLED paneller, OLED panellerin ulaştığı mükemmel düzeydeki siyahı henüz üretemiyor. Samsung’un açıklamasına göre QLED televizyonlar, metrekarede 1500-2000 kandela parlaklık değerine ulaşırken düşük oranda yansıtma sağlıyor.

Sonuç olarak televizyon teknolojisi her geçen gün büyük bir hızla ilerlemekte ve seçim yapılırken bir çok kriteri değerlendirmemiz gerekmektedir. Fakat teknolojisi her ne olursa olsun olsun, televizyonlar son kullanıcılara fabrikadan çıktığı gibi sunulmakta olup, bir film yönetmeninin izleyiciye vermek istediği değerleri vermemektedir. Bunun en büyük sebebi televizyonların ekranlarında bulunan menü kontrollerinin doğru ayarlanmamasından kaynaklanmaktadır. Bir çok kullanıcı satın alma sürecinden sonra gerçek izleme deneyimini tecrübe edemeden, hayal kırıklığı durumunu yaşamaktadır. Doğru sonuçların elde edilebilmesinin en temel ve en önemli yolu ekranların kalibrasyon işleminin gerçekleştirilmesi ile başlar. Beyaz dengesi, renk yönetim sistemi, gama ve dinamik aralıkların doğru ayarlanabilmesi, gerçek ev sinema deneyimini yaşamak için çok önemlidir. Samsung, Lg, Sony, Philips, Panasonic, Toshiba, Jvc, Epson, Sharp, Pioneer, Benq gibi markalar kalibrasyonu desteklemekle birlikte menü haritalarına uzman sertifikalı kalibratörler için çeşitli resim modları eklemiştir ve isf ekran kalibrasyonu sertifikasını desteklemektedir. Bu sayede ekranlarımıza ait en hassas özellikleri bile ayarlayıp, en doğru sonuçlar ile izleme keyfi yaşanılabilmektedir. Bu hassas menü kontrolleri; Kontrast, parlaklık, keskinlik, resim modu, gama, renk sıcaklığı, beyaz dengesi, renk doygunluğu, renk tonu, renk parlaklığı gibidir ve tüm marka ekranlarda bulunmaktadır.

Aşağıdaki görselde  bir televizyonun fabrikadan çıktığı hali ve kalibrasyon işlemi uygulandıktan sonraki halini görebilirsiniz. Kalibrasyon sonucunda doğru renkler, doğal ve pürüzsüz görüntü sayesinde gerçeğe en yakın sonuçları elde edip olması gereken izleme deneyimini yaşayabilirsiniz.