En sık karşılaştığımız soru Neden TV’ler üretim aşamasında ( fabrika da) kalibre edilmiyor?
Satış stratejisi : Televizyonlar üretimden çıkışı ve sonrasında showroom koşullarında, spot ışık altında, aşırı parlatılmış, renkleri en yüksek ayarlara getirilmiş, vivid/ spor/ dynamic / canlı / spor pitcure modlarına alınmış bir ortamda etkileyici ve hareketli sahneleri olan demo videolar ile sergilenmektedir. Böyle bir ortamda amaç hedef kitleyi büyülemek ve etkilemektir. Dolayısıyla amaçlanan satış stratejisi, beraberinde daha fazla TV satışı getirmektedir. Ne kadar etki o kadar satış…
Not: Televizyonların menü haritalarında bulunan vivid, spor, dynamic, canlı, spor gibi pitcure modlar sadece satış stratejilerini destekler nitelikle olup izlenim sırasında asla tercih edilmemesi gereken modlardır.
Üretim Hataları : Televizyonları , daha doğrusu tüm elektronik cihazları parmak izi gibi düşünebilirsiniz. Aynı fabrikadan, aynı marka/model üretilen TV’ler bile işin temelinde benzer değildir. Dışarıdan bakıldığında görsellik veya fonksiyonel anlamında aynı gibi görünse de, cihazların elektronik bileşenleri incelendiğinde durum böyle değildir. Elektronik devre elemanlarının (direnç, transistör, diyot, kondansatör, sensör, led, vs) bir toleransının oluşu ,bu elemanların hiç bir zaman birerbir aynı olamaması durumundan dolayı belirli aralıklarla toleransları vardır ve tüm bu bileşenler bir araya geldiğinde tolerans aralığı da büyüdüğü için farklılıklarda büyür. Yani elektronik devre elemanları ”SIFIR” hatayla üretilmezler. Muhakkak kayıplar, farklılıklar, toleransları vardır. Dolayısıyla her ürün kendisine özgü bir halde ve bir diğerine benzemiyor durumdadır.
Örnek ;100k bir direncin toleransı %5 olsun.
Direnç üretilirken +-%5 farklı olarak çıkabilir. 100k ise 105k veya 95k olarak çıkabilir.
Not: Televizyonların menü haritalarında bulunan vivid, spor, dynamic, canlı, spor gibi pitcure modlar sadece satış stratejilerini destekler nitelikle olup izlenim sırasında asla tercih edilmemesi gereken modlardır.
Standardizasyon : Televizyon üreticileri, üretim planı yaparken binlerce cihazı belirlenmiş bazı standartlara göre üretmek zorundadır. Kişiye, ortama, kullanılacak kaynaklara, izleme fonksiyonlarına göre üretim mümkün olmadığı için hazır ayarlara bağlı durumdayız. Fakat, üreticiler hem kalibraysonu hemde biz kalibratörleri desteklemek amacıyla televizyonların menü haritalarına aşağıdaki modları eklemişlerdir.
LG : (ISF Day – ISF Night /Uzman), PANASONIC : (THX/Pro), SAMSUNG : (Movie) , SONY : (Custom), PHILIPS : (Cinema), SHARP : (Movie), PIONEER : (User/pure)
Zaman ve Maliyet : Televizyonlar üretildikten sonra bir takım test işlemlerinden geçmektedir. Fakat bilinmelidir ki kalibre edilmesi pek mümkün gözükmemektedir. 1 televizyon için ortalama kalibrasyon süresinin 4 ile 8 saat sürdüğünü düşünürsek bu zaman anlamında üretimi oldukça düşürecektir. Ayrıca ilave olarak kalibrasyon işleminin maliyetinin de televizyonun satış fiyatına eklenmesi son kullanıcı ve üretici tarafında istenilmeyen bir durumdur
Çalışma Ömrü : Tüm televizyonlar ve projeksiyon cihazları belirli bir kullanımdan sonra orjinal değerlerinin daha altında çıkışlar verir. Çünkü elektronik bileşenlerinin de belirli bir çalışma aralığı vardır. Bu durum görüntü kalitesine olumsuz yansımakta olup gerçek görüntü değerlerinden uzaklaşılmış olur. Teknik olarak ekranlarımız görüntü değerlerinin olması gereken duruma getirilmesi ve ideal sonuçları elde edebilmek için ekran kalibrasyonu kesinlikle gerekmektedir. Dolayısıyla fabrika çıkışı kalibrasyon yapılabilmesinden teknik olarak bahsedemeyiz.
Günümüz televizyonlarının neredeyse tamamı doğru görüntüyü verebilecek teknolojiye ve menü haritalarına sahip durumdadır. Doğru değerler ile desteklendiğinde gerçeğe en yakın ve en doğal sonuç elde edilebilir. Televizyonlar hiç bir ölçümleme, hesaplama, analiz yapılmadan kişisel zevklere göre ayarlanamaz. Uluslararası renk bilimi kurumu (ISF / THX ) tarafından belirlenmiş standartlar doğrultusunda işlemler uygulanmalıdır.